Τι είναι το cross-training;

Ο άνθρωπος αναφορικά με πολλά θέματα που αφορούν αυτόν, αλλά και γενικά την καθημερινότητά του, όπως η διατροφή του, ο τρόπος ψυχαγωγίας και διασκέδασης του, έχει την τάση να αναζητά το καινούριο και το σύγχρονο. Αυτό διαμορφώνεται, σύμφωνα με τα δεδομένα κάθε εποχής, τα οποία πολλές φορές αναπροσαρμόζονται.

Αυτή του η αναζήτηση, δεν θα μπορούσε να μην αφορά και στον τρόπο εκγύμνασής του, μιας και πλέον έχει γίνει απολύτως αποδεκτό ότι η γυμναστική, όχι απλά χρειάζεται στην ζωή μας, αλλά επιβάλλεται.
ΠΟΛΛΈΣ ΜΕΛΈΤΕΣ ΈΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΊΞΕΙ ΤΙΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΈΣ ΤΗΣ ΙΔΙΌΤΗΤΕΣ ΤΌΣΟ ΣΕ ΣΩΜΑΤΙΚΌ, ΌΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΌ ΕΠΊΠΕΔΟ.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα είδη γυμναστικής εμφανίζονται στο προσκήνιο και είναι πολύ διαφορετικά από τα παραδοσιακά, που συνήθως συναντάμε. Ένα από τα αυτά που ακούγεται περισσότερο, είναι το Cross training. Κάνοντας μια ακριβή μετάφραση της λέξης, (διασταυρωμένη προπόνηση), καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια σύνθετη δραστηριότητα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πολλές αερόβιες και αναερόβιες δραστηριότητες σε μια μόνο προπόνηση. Οι ασκήσεις και οι μύες που χρησιμοποιούνται κάθε φορά εναλλάσσονται. Συνήθως, το πρόγραμμα χωρίζεται σε σταθμούς, όπου κάθε σταθμός έχει μία ή παραπάνω ασκήσεις που ασκούν διαφορετικές μυϊκές ομάδες κάθε φορά. Πρόκειται δηλαδή για μια προπόνηση πολλών δραστηριοτήτων.

Τι είναι όμως αυτό που προσφέρει το cross training ;

· Βάζει φωτιά στο μεταβολισμό
Το παθητικό διάλειμμα των ασκουμένων, μειώνεται και οι καρδιοαναπνευστικές του απαιτήσεις, ο αερόβιος δηλαδή μηχανισμός του (cardio), μένει σε υψηλά επίπεδα. Δίνεται διάρκεια στην προπόνηση, καθώς κάποιοι μύες έχουν την δυνατότητα να ξεκουραστούν, όταν τη ίδια στιγμή γυμνάζεται κάποια άλλη μυϊκή ομάδα. Είναι πραγματικά σημαντικό να μπορείς να βελτιώσεις την δύναμη, την αντοχή και την ευλυγισία σου, μέσα σε μια μόνο προπόνηση.

· Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα
Επιλέγοντας το κατάλληλο ασκησιολόγιο, μπορούμε να γυμνάσουμε ανάλογα, ολόκληρο το μυϊκό μας σύστημα, ολόκληρο το σώμα μας. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, ότι όταν γυμνάζουμε μόνο μια ή δυο μυϊκές ομάδες ανά προπόνηση, ο κίνδυνος τραυματισμού είναι αρκετά υψηλότερος. Δίνοντας έμφαση λοιπόν, σε πολλούς μύες, αναπτύσσουμε μια ομοιόμορφη σωματική ανάπτυξη και έχουμε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Ακόμα με την βοήθεια ενός έμπειρου προπονητή, έχουμε την πολυτέλεια, να ρυθμίζουμε τις ασκήσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνεται έμφαση στα μέρη του σώματός μας που τα έχουμε περισσότερο ανάγκη. Η διορθωτική γυμναστική για τη στάση του σώματος και τη βελτίωση μυϊκών ανισορροπιών μπορεί εύκολα να βρει θέση σε ένα πρόγραμμα cross training.

· Αποφεύγεται η ρουτίνα της άσκησης
Η ποικιλία στο καθημερινό ασκησιολόγιο, καθώς διάφοροι τύποι άσκησης εναλλάσσονται μέσα στην ίδια προπόνηση, καθιστά δύσκολη την πιθανότητα κάποιος ασκούμενος να βαρεθεί. Όταν σε μια προπόνηση γυμνάζεις όλο σου το σώμα, η εναλλαγή των μυϊκών ομάδων καθιστά την προπόνηση πιο ευχάριστη και δύσκολα θα υπάρξει η αίσθηση της ρουτίνας. Επίσης, η δυνατότητα επιλογής πολλαπλών δραστηριοτήτων επιτρέπει στον ασκούμενο να εντάξει στο πρόγραμμα του, πολλά είδη δραστηριοτήτων της αρεσκείας του ή ακόμη και τα αγαπημένα του σπορ.

Στο Body Performance Personal Studio αναγνωρίζουμε τις νέες τάσεις στον τομέα της γυμναστικής και τις προσαρμόζουμε, ξεχωριστά και αποκλειστικά στον καθένα από σας. Θέστε τους νέους στόχους σας και οι έμπειροι γυμναστές μας θα σας βοηθήσουν να τους πραγματοποιήσετε.

Μην το σκέφτεστε άλλο, επισκεφτείτε το Body Performance και ακολουθήστε την νέα τάση, χάστε βάρος, αυξήστε την αντοχή και την δύναμη σας και γυμναστείτε κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο.