Η άσκηση με ελεύθερα βάρη αποτελεί ίσως την αρχαιότερη μορφή γυμναστικής και σωματικής ενδυνάμωσης.

Η μέθοδος της αντίστασης με αλτήρες και ελεύθερα βάρη μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ ότι μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε.

Αρκετές έρευνες που εστιάζουν στη μελέτη των ασκήσεων του γυμναστηρίου μας δείχνουν ό,τι κάθε είδος γυμναστικής και άσκησης εξυπηρετεί και έναν διαφορετικό σκοπό στο σύνολο των αναγκών του σώματός μας. Οι ειδικοί αναφέρουν πως η άσκηση με βάρη δεν αφορά μόνο το χτίσιμο της μάζας των μυών. Τα οφέλη της περιλαμβάνουν βελτίωση της στάσης του σώματος, καλύτερο ύπνο, απόκτηση οστικής πυκνότητας, διατήρηση της απώλειας βάρους, ενίσχυση του μεταβολισμού, μείωση των φλεγμονών και απομάκρυνση των χρόνιων παθήσεων.

Ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται ο ασκούμενος και το στόχο που έχει θέσει ακολουθείται πάντοτε το κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων από τον γυμναστή του, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον παράγοντες όπως η φυσική κατάσταση, η σωματική διάπλαση κ.α.

Η επιλογή του προγράμματος και ο τρόπος εκτέλεσης των ασκήσεων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία στηρίζεται στις δυνατότητες του ασκούμενου, στις πληροφορίες που θα συλλέξει από το περιβάλλον (σεμινάρια γυμναστικής, προπονητές, personal trainer κ.ο.κ.) αλλά και στην εμπειρία που θα αποκτήσει ο ίδιος μέσα από τη προπόνηση. Δεν είναι τυχαίο πως αρκετοί αθλητές  σωματικής διάπλασης, αποφεύγουν να φτάνουν στα όρια τους στις προπονήσεις με βάρη. Ο βασικός λόγος που γίνεται αυτό είναι για να επιτευχθεί με τον αυστηρότερο τρόπο η εκτέλεση των ασκήσεων. Οι ασκήσεις που εφαρμόζουμε στο γυμναστήριο προσφέρουν τη δυνατότητα ανάπτυξης όταν εκτελούνται με απόλυτη ακρίβεια.

Η προπόνηση με ελεύθερα βάρη ενεργοποιεί περισσότερους μύες από ότι τα μηχανήματα. Τα ελεύθερα βάρη απαιτούν την συμμετοχή περισσότερων μυών, εκτός εκείνων της στοχευμένης μυϊκής ομάδας, ούτως ώστε να σταθεροποιηθεί το βάρος όταν το μετακινείτε. Αντιθέτως με τη χρήση μηχανημάτων, η πορεία του βάρους περιορίζεται και ελέγχεται από τη δομή του ίδιου του μηχανήματος, ενώ απαιτούνται λιγότεροι δευτερεύοντες μύες για την εκτέλεση της κίνησης.

Επιπλέον, η διάρκεια του προγράμματος προπόνησης με ελεύθερα βάρη θα πρέπει να είναι μικρή και να στοχεύει περισσότερο στον εκρηκτικό ρυθμό εκτέλεσης. Τα διαλείμματα είναι πολύ συγκεκριμένα και ο χρόνος αποθεραπείας μεταξύ των ασκήσεων περιορισμένος. Η σωστή και αυστηρή τήρηση του προγράμματος καθώς και των οδηγιών του personal trainer θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στο υπολογιζόμενο χρονικό διάστημα.

Κάθε πρόγραμμα, κάθε άσκηση, κάθε κίνηση οφείλει να οδηγεί προς την κατεύθυνση που επιβάλει ο ίδιος οργανισμός του ασκούμενου και όχι το αντίθετο.

Στο BODY PERFORMANCE θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα από ελεύθερα βάρη και μηχανήματα δύναμης για τις ασκήσεις που προτιμάτε. Πάντα με την καθοδήγηση των έμπειρων γυμναστών μας, θα γυμναστείτε σωστά και κυρίως θα φτάσετε γρήγορα στα επιθυμητά αποτελέσματα. Η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε είναι πάντοτε τώρα.