Ιδανική διατροφή και ασκησιολόγιο για κάθε σωματότυπο

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τον ίδιο σωματότυπο, δηλαδή ότι το λίπος δεν κατανέμεται σε όλους τους ανθρώπους στο ίδιο σημείο και για αυτό δεν διαθέτουμε τις ίδιες αναλογίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι, τις ίδιες ανάγκες σε άσκηση και δεν μπορούμε να ενταχθούμε στο ίδιο μοντέλο γυμναστικής για να διορθώσουμε το σώμα μας.

Ο σωματότυπος κάθε ανθρώπου μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες:

  • Από το γενετικό υλικό και τα γονίδια μας: Αυτά ευθύνονται για την κατανομή του λίπους του σώματος μας σε συγκεκριμένα σημεία. Τα σημεία αυτά λέγονται λιποαποθήκες και ουσιαστικά δρουν ως σημεία αποθήκευσης περιττού ή μη λίπους και διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο.
  • Από την κατασκευή του σκελετού μας: Η κατασκευή μας, ελέγχεται από τα γονίδια μας, σχετίζεται όμως και με την φυσική μας κατάσταση ή με την γενικότερη υγεία μας. Το πάχος του σκελετού και η κατασκευή του επηρεάζουν την τελική μορφή του σώματος μας και αντίστοιχα τον σωματότυπο μας.
  • Από την ανάπτυξη ή μη του μυϊκού μας συστήματος: Όσο πιο ανεπτυγμένος είναι ο μυϊκός μας ιστός, τόσο λιγότερο λίπος έχουμε αποθηκευμένο σε εκείνο το σημείο. Το σύνολο λοιπόν των μυών μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατανομή του λίπος στο σώμα μας και άρα και στον σωματότυπο μας.
  • Από το μέγεθος και τον αριθμό των λιποκυττάρων μας: Όσο περισσότερο λίπος αποθηκεύουμε στο σώμα μας τόσο περισσότερο μεγαλώνουν τα λιποκύτταρά μας. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι μετά την βρεφική ηλικία τα λιποκύτταρά μας σταματούν να αυξάνονται σε αριθμό. Αυξάνονται μόνο σε μέγεθος. Στα παχύσαρκα βρέφη ο σωματότυπος καθορίζεται από πολύ νωρίς, ακριβώς επειδή με την παχυσαρκία πολλαπλασιάζονται τα λιποκύτταρα σε αριθμό, τα οποία στην συνέχεια θα συνεχίσουν να αυξάνουν σε μέγεθος.
  • Από την διατροφή μας: Η διατροφή μας επηρεάζει το λίπος που θα δημιουργηθεί και θα αποθηκευτεί στο σώμα σας. Όταν το λίπος περισσεύει στον οργανισμό σας, αποθηκεύεται στις αποθήκες λίπους του οργανισμού σας. Στην συνέχεια το περιττό λίπος που σχηματίζεται, αρχίζει να γεμίζει τα λιποκύτταρα στο υπόλοιπο σώμα ακόμα και σε σημεία που δεν θα αποθηκεύονταν αν φυσικά δεν υπήρχε! Η διαδικασία αυτή δεν επηρεάζει απλά, αλλά καθορίζει, τον σωματότυπο σας, γιατί διαμορφώνει ανάλογα το σχήμα του.

Ωστόσο όλοι οι σωματότυποι μπορούν να χωριστούν σε τρεις βασικές κατηγορίες: Τους εκτόμορφους, τους μεσόμορφους και τους ενδόμορφους.

Εκτόμορφος
Ο τύπος αυτός είναι αδύνατος, διαθέτει χαμηλά ποσοστά λίπους και μυϊκής μάζας. Έχει επίπεδο θώρακα και διαθέτει γρήγορο μεταβολικό ρυθμό. Η ικανότητά του να αποθηκεύει λίπος και μυϊκή μάζα είναι σχετικά μειωμένη.

Προπονητικά, ο συγκεκριμένος σωματότυπος καλό θα ήταν να δίνει έμφαση στην προπόνηση με αντιστάσεις, ώστε να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη και το μυϊκό του βάρος.

Διατροφικά, οι εκτόμορφοι έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες και να μην παχαίνουν. Παράλληλα με την προπόνηση δύναμης, χρειάζεται να λαμβάνουν τροφές με αρκετή πρωτεΐνη και υδατάνθρακα, σε τακτά γεύματα, ώστε να βελτιώνεται η σωματική τους εμφάνιση.

Μεσόμορφος
Ο μεσόμορφος τύπος, έχει ως χαρακτηριστικό το μεγάλο άνοιγμα των ώμων και την στενή μέση. Τα επίπεδα της μυϊκής του μάζας είναι ικανοποιητικά και αποθηκεύει ενέργεια.  

Προπονητικά ανταποκρίνεται σε διάφορες ασκήσεις και αυτό σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να αποκτήσει καλή φυσική κατάσταση και να δημιουργήσει ένα πολύ όμορφο σώμα.

Διατροφικά, ο μεσόμορφος τύπος μπορεί εύκολα να διαχειριστεί το βάρος του. Όταν τρώει παχαίνει και όταν δεν τρώει αδυνατίζει. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή,  μπορεί να κρατηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Ενδόμορφος
Ο ενδόμορφος τύπος, χαρακτηρίζεται από το στρογγυλό σχήμα σώματος και συσσωρευμένο λίπος γύρω από τους γοφούς. Έχει υψηλό ποσοστό λίπους και τα επίπεδα μυϊκής του μάζας είναι ικανοποιητικά.

Προπονητικά, αυτός ο τύπος χρειάζεται κυρίως αερόβια άσκηση με στόχο τη μείωση του λίπους. Ακόμα μπορεί να κάνει ασκήσεις για να συντηρήσει την μυϊκή του μάζα και για να αυξήσει τον μεταβολισμό του. Γενικά, αυτοί οι τύποι σώματος χρειάζονται μεγαλύτερη προσπάθεια για να βελτιώσουν την σωματική τους και την φυσικά τους κατάσταση.

Διατροφικά, πρέπει να προσέχουν περισσότερο την δίαιτά τους. Η σωστή διατροφή τους είναι ο “σύμμαχός” τους για την βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης. Γι’ αυτό καλό θα ήταν για όλη τους την ζωή να ακολουθούν σωστές διατροφικές συνήθειες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως, δεν ανήκουν αμιγώς σε μία κατηγορία, αλλά συνδυάζουν στοιχεία από δύο ή και περισσότερους σωματότυπους. Καλό θα ήταν λοιπόν, να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που θα σας συμβουλεύσει και θα σας καθοδηγήσει.

Στο Body performance διαθέτουμε εξειδικευμένους γυμναστές αλλά και διατροφολόγους που μπορούν να δημιουργήσουν ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα γυμναστικής που συνδυαστικά με το πρόγραμμα διατροφής, θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε κάθε σωματότυπο.