4 πιο υγιεινοί ξηροί καρποί που μπορείτε να φάτε μετά την προπόνηση

Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή καλών λιπαρών, ινών και άλλων ωφέλιμων θρεπτικών ουσιών. Κάθε είδος ξηρού καρπού προσφέρει διαφορετικά διατροφικά οφέλη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά καταπολεμούν την πείνα, βοηθούν τις προπονήσεις σας, μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και σας προσφέρουν μακροζωία.

Εκτός από τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οι ξηροί καρποί περιέχουν και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τη φλεγμονή, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Καλό θα ήταν να προτιμάτε διάφορους ξηρούς καρπούς, ώστε να επωφεληθείτε από τα οφέλη όλων.
Ας δούμε μόνο μερικούς από τους ξηρούς καρπούς, που μπορείτε να τρώτε μετά από την προπόνησή σας.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Μπορούν να αποτελέσουν το τέλειο σνακ για άτομα που αναζητούν μια υγιεινή, πλούσια σε πρωτεΐνες εναλλακτική λύση. Περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Ένα φλιτζάνι αμύγδαλα δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα κομμάτι φέτα! Τα αμύγδαλα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό πλούσιο σε ψευδάργυρο. Τέλος, τα αμύγδαλα περιέχουν πρωτεΐνες και αμινοξέα γι’ αυτό και είναι ιδανικό σνακ για μυϊκή ανάπλαση. Σας χορταίνουν και συμβάλλουν στην επισκευή των μυών και στην αποκατάστασή τους.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι από τους υψηλότερους σε θερμίδες ξηρούς καρπούς, παρά το γεγονός ότι ταυτόχρονα είναι από τους χαμηλότερους σε υδατάνθρακες. Οι πολλές θερμίδες τους, οφείλονται στην πολύ υψηλή περιεκτικότητα που έχουν τα καρύδια σε λιπαρά.
Ωστόσο, τα λιπαρά αυτά είναι κατά κύριο λόγο πολυακόρεστα, τα οποία μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Αν και τα καρύδια φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών ουσιών. Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως σελήνιο και ψευδάργυρο), δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, καθώς και βιταμίνη Ε. Μάλιστα, μία χούφτα καρύδια δίνουν τόση βιταμίνη Ε όση και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.

Φιστίκια

Η κατανάλωση φιστικιών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την ποσότητα πρωτεϊνών στην διατροφή σας. Τα φιστίκια είναι ευρέως διαθέσιμα και παρέχουν αρκετές απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που φαίνεται ότι συμβάλλουν και στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία προστατεύουν την υγεία των ματιών, το δέρμα και την καρδιά. Περιέχουν υψηλή ποσότητα καλίου, το οποίο βοηθάει τον οργανισμό ρίχνοντας τα επίπεδα της ορμόνης στρες κορτιζόλης, περισσότερο από κάθε άλλο ξηρό καρπό.

Φουντούκια

Τα φουντούκια περιέχουν συγκριτικά λίγες πρωτεΐνες, αλλά παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Lipidology, τα φουντούκια μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερόλης.

Οι ξηροί καρποί είναι από τα πιο υγιεινά φυσικά τρόφιμα και καλή επιλογή σνακ. Είναι γνωστοί εδώ και αιώνες για τις ιδιότητες αποκατάστασης της υγείας. Μπορεί να τους απολαύσει ο καθένας. Έχουν επίσης εξαιρετική γεύση. Οι ξηροί καρποί πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής διατροφής σας, πόσο μάλιστα μετά την προπόνησή σας. Μια χούφτα ξηρών καρπών μπορεί να κάνει την διαφορά.